ПочетакO projektu

O projektu

U Srbiji u 19. veku (period od 1846. do 1900. godine) sačuvani su podaci o postojanju i radu oko 79 čitališta, koja su dobrovoljno osnivali udruženi građani (intelektualci, trgovci, sveštenici, zanatlije, radnici, seljaci). Ova čitališta dala su značajan doprinos razvoju bibliotekarstva Srbije krajem 19. veka. Čitaonica u Golupcu bila je jedna od njih. Osnovana je 1871. godine. Prvih godina čitaonica je radila dobro, ali je usled lošeg poslovanja 1874. godine skoro obustavila rad. Zahvaljujući zalaganju građana, čitaonica je obnovljena 1875. godine i sa tadašnjih 30 članova nastavila sa radom. Od članskog uloga, koji je iznosio 60 groša godišnje, obezbeđivala su se sredstva za nabavku periodike i drugog inventara. Za 1875. godinu pretplaćeno je 16 listova, od kojih je jedan bio strani (Grenzbote). U Čitaonici su se držale besede, a dobit od dobrovoljnih prihoda korišćena je za unapređenje rada. O Čitaonici se nakon 1875. godine malo zna.

Osamdesetih godina u okviru Narodnog Univerziteta Golubac posluje i Narodna biblioteka, U tom periodu, tačnije od 1985. godine, biblioteka je organizovala festival „Dani filmske komedije“, poznatiji kao DAFKO. DAFKO je okupljao najpoznatije reditelje, glumce i filmske stvaraoce tadašnje Jugoslavije. Nažalost, DAFKO se ne organizuje već dugi niz godina, ali planovi su da se festival uskoro obnovi. Na Skupštini Opštine Golubac, održanoj dana 28.12.1995. godine donosi se odluka o osnivanju Narodne biblioteke „Veljko Dugošević“ koja počinje da posluje kao samostalna ustanova kulture i kao takva posluje i danas.

Digitalna biblioteka osnovana avgusta 2022. godine u okviru sufinansiranja projekta digitalizaciji u Ministarstvu kulture i informisanja. Ima za cilj prikaz digitalizovanog fonda biblioteke i predstavljanje lokalne sredine.